Scanning Magazine and Printed Pictures

Discussion in 'Getting Started' started by Fred_M, Mar 17, 2004.

  1. Fred_M

    Fred_M Guest

    I was looking at a memebers site and notice they had scanned some pictures from a book or magazine and they had that pesky moire pattern in them. So here's a little how to that may help youy be rid of the lines and patterns in your scans. Here's a picture from a MR magizine that has all the problems:) FRED

    Attached Files:

    • scan.jpg
      scan.jpg
      File size:
      47.3 KB
      Views:
      144
  2. Fred_M

    Fred_M Guest

    So you open up your scanner settings and check descreen which is the fix. Most scanner software offer this filter and it's to fix this problem.

    Attached Files:

  3. Fred_M

    Fred_M Guest

    And scan your picture. FRED:)

    Attached Files:

    • fix.jpg
      fix.jpg
      File size:
      49.2 KB
      Views:
      138
  4. jon-monon

    jon-monon Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2002
    Messages:
    4,763
    Likes Received:
    0
    Great tip, Dash. That's Moire noise (said "Moray") and it's nearly impossible to get rid of after scanning (believe me, I've tried!). It's caused by the fact that the published photo's are consisting of many teeny tiny dots.
  5. jon-monon

    jon-monon Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2002
    Messages:
    4,763
    Likes Received:
    0
  6. Fred_M

    Fred_M Guest

    The best way is to re-scan correctly with the descreen filter. It's hard to patch the pictures (and get decent looking results) once they have the color waves and patterns scanned in. The "fix" you refer to generally results in soft blurry images. As I say, the descreen filter is in most scanner interface software. FRED
  7. MCL_RDG

    MCL_RDG Member

    Joined:
    Dec 8, 2002
    Messages:
    880
    Likes Received:
    0
    IF!

    That's "if" your scanner offers such option.

    Mark<---------just being a narrow gauger:eek:

    (kinda like saying the best trains are 40 car trains when all you have is a 2' X 4' layout and the most it'll handle is a loco and a couple of cars- but the point is well accepted)
  8. George D

    George D Member

    Joined:
    Aug 28, 2003
    Messages:
    231
    Likes Received:
    0
    Unfortunately, my HP ScanJet 4200C doesn't have a descreen filter either.:(

    George
  9. Fred_M

    Fred_M Guest

    Assuming your software don't you could prob. go to the makers website and download a newer driver that does. It's not the scanner, it's the software. I have yet to see a interface that don't have a descreen mode that's been made since say 1998, and I've seen lots of them in my job as a tech. Of course there are exceptions to every rule and people who refuse to upgrade their 386 and it's hand scanner. FRED
  10. Fred_M

    Fred_M Guest

    George, I'm using a 3300C which is a cheaper version of your 4200C. Open you scanner software, click on help, help topics, and index. Type in descreen. Click on it and it will show you how. Also check here for software. http://h20015.www2.hp.com/hub_searc..._lang=en&lang=en&cc=us&Submit.y=9&Submit.x=10 FRED

    Attached Files:

  11. George D

    George D Member

    Joined:
    Aug 28, 2003
    Messages:
    231
    Likes Received:
    0
    I pulled up Help, hit the index tab and typed in "descreen" and got nothing. I must have the no frills version of that copier. I guess I should go to the HP site and see what they say.

    George
  12. Fred_M

    Fred_M Guest

    The link above will get you there. FRED
  13. George D

    George D Member

    Joined:
    Aug 28, 2003
    Messages:
    231
    Likes Received:
    0
    I just finished a trip to the HP site. I did a scan of my computer for updates, and I have the latest. I did a search for "descreen" under 4200C and got the following message: " No documents matched. Please enter another search request."

    I guess I need to buy better equipment next time.:rolleyes:

    George
  14. Fred_M

    Fred_M Guest

  15. George D

    George D Member

    Joined:
    Aug 28, 2003
    Messages:
    231
    Likes Received:
    0
    Fred, I'm afraid my scanner is too old to have descreen on it. I scanned my installation CD for "descreen" and got nothing.

    Thanks for trying.
    George