Having trouble with downloading Track Drawing Software

Discussion in 'Track Planning' started by Chessie6459, Oct 4, 2004.

  1. Chessie6459

    Chessie6459 Gauge Oldtimer

    Joined:
    Aug 4, 2003
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    0
    I have recently downloaded the Atlas Right Track software and it is telling me that is can not run the program because it can not find it on my computer. I can't figure out why it is doing this. I have removed it and redownloaded it again but it still keeps coming up and saying it can not run the program. I followed the steps. Am i doing something wrong? Could someone please help me out on this?
  2. jwmurrayjr

    jwmurrayjr Member

    Joined:
    Jan 24, 2003
    Messages:
    185
    Likes Received:
    0
    Mathew,

    Do you mean the RTS program will not install or that it will not run at all, or that it is looking for some more files. RTS is not very smart (But I used it for my layout and liked it.) and sometimes you will have to point it to the track libraries, etc.

    If it's looking for files, direct it to the /program files/RTS/ directory.
  3. Chessie6459

    Chessie6459 Gauge Oldtimer

    Joined:
    Aug 4, 2003
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    0
    Jim, the program will not run at all.
  4. scottg28

    scottg28 New Member

    Joined:
    Nov 4, 2003
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Are you trying to start it from a shortcut created during install? If so maybe the location was corrupted, so try starting from the Start -> Programs menu. If this doesn't work, Go directly to Right Track folder and double the icon to start it. Hope one of those will help
  5. Matthyro

    Matthyro Will always be re-membered

    Joined:
    Dec 28, 2000
    Messages:
    4,767
    Likes Received:
    0
    I have heard that if you are using Windows XP that Atlas RTS will not work. Haven't tried it myself though.
  6. SteamerFan

    SteamerFan Member

    Joined:
    Sep 3, 2004
    Messages:
    163
    Likes Received:
    0
    works fine with XP
  7. Chessie6459

    Chessie6459 Gauge Oldtimer

    Joined:
    Aug 4, 2003
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    0
    That's the problem then, I have Windows XP on this computer. Thanks for the heads up Robin. :wave: :wave:
  8. SteamerFan

    SteamerFan Member

    Joined:
    Sep 3, 2004
    Messages:
    163
    Likes Received:
    0
    No can't be the problem as i have XP on this system and it works fine for me.
  9. screwysquirrel

    screwysquirrel Member

    Joined:
    Jun 30, 2003
    Messages:
    711
    Likes Received:
    0
    I'bve found that trying to open a .rts file directly gets that error.

    If thats what you're doing start the RTS program, then open the file from within RTS.

    Otherwise, re-download it and re-install.
  10. Chessie6459

    Chessie6459 Gauge Oldtimer

    Joined:
    Aug 4, 2003
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    0
    Thanks for the tips everyone :wave: :wave: :wave:
  11. Nscalemodeler

    Nscalemodeler Member

    Joined:
    Aug 10, 2004
    Messages:
    40
    Likes Received:
    0
    LiveSteamer,


    I also use Right Track with Windows XP and have had no problems. Have you checked to see if it installed properly. You can verify this going to the control panel and then add/remove programs. If it's listed then remove it and try reinstalling it, if it isn't listed, then it didn't install correctly and I would try installing it from the beginning. Good luck.
  12. Chessie6459

    Chessie6459 Gauge Oldtimer

    Joined:
    Aug 4, 2003
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    0
    Ok, i went back and redownloaded it and now it is saying something like it can not run because of MS-DOS.
  13. screwysquirrel

    screwysquirrel Member

    Joined:
    Jun 30, 2003
    Messages:
    711
    Likes Received:
    0

    Can you paste in a screenshot of the exact error?
  14. Chessie6459

    Chessie6459 Gauge Oldtimer

    Joined:
    Aug 4, 2003
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    0
    Ok here it is: C:/WINDOWS/SYSTEM32/AUTOEXEC.NT. The system file in not suitable for running MS-DOS and Microsoft Windows applications. Choose 'Close' to terminate the application
  15. SteamerFan

    SteamerFan Member

    Joined:
    Sep 3, 2004
    Messages:
    163
    Likes Received:
    0
    Ok, try this. on the program shortcut on your desktop (create one iof you don't have one), right click on it, go to properties, then compatibility and check the box "run this program in compabitibily mode for:" and select win 98. if that doesn't fix it, something on your PC is wacky.
  16. wlee

    wlee New Member

    Joined:
    Apr 21, 2001
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    i've tried to run this program on both my 98 machines and get the same error on each one:

    Exception EReadError in module RTS.EXE at 0000CCB3
    Error reading PrintDialog1.Copies: There is no default printer currently selected

    It appears to be looking for a printer - is this totally necessary?
    Any way around it?
  17. jwmurrayjr

    jwmurrayjr Member

    Joined:
    Jan 24, 2003
    Messages:
    185
    Likes Received:
    0
    From the RTS HELP file FAQ:

  18. wlee

    wlee New Member

    Joined:
    Apr 21, 2001
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    THE SOFTWARE WON’T OPEN BECAUSE I DON’T HAVE A PRINTER CONNECTED TO MY SYSTEM AND IT IS LOOKING FOR ONE
    You can still use the software if you don’t have a printer. You have to ”trick” the software by installing any printer and related driver into your system following Windows ”Add a Printer” instructions (look in Windows ”Help” file for instructions).

    Jim,thanks for the info.
    I checked the website before posting and their site had only five q's/a's on the FAQ page and none of them mentioned this.
    After reading your post i went back for another look and still couldn't see it.
    Maybe i'm looking in the wrong spot.

    Anyway,thanks again for the info :thumb:
  19. Chessie6459

    Chessie6459 Gauge Oldtimer

    Joined:
    Aug 4, 2003
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    0
    After we crash (format as SS would say) the computer i will try to see if the RTS will download then after we get the computer back up and running.
  20. Chessie6459

    Chessie6459 Gauge Oldtimer

    Joined:
    Aug 4, 2003
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    0
    Ok everyone i finally got to download the Atlas right track on my computer and now i can start to use it. :D :D It is going to take me awhile to get used to it so i will not have a track plan right off the bat. I will post a couple of the track plans i will be making up when i get them done. I thank everyone who has given me advise on how to get this up and running. All's it took for me to download it completely was to crash the computer and now i can run it. Thanks again to everyone that has given me advise. :wave: :wave: :wave: