Bachmann Buzz

Discussion in 'HO Scale Model Trains' started by elwood, Jul 13, 2005.

  1. elwood

    elwood New Member

    Joined:
    Jun 26, 2005
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    I Just recieved the bachmann ez command DCC system with loco today. Got everything out of the box, put the loco on the track, following directions I applied power to the track, The loco moves like it should, but makes a terribly loud buzzing noise untill it gets up to speed. I'm running the loco without any cars. Is this lack of lube, or a DCC issue?

    Thanks,

    Custom
  2. stuart_canada

    stuart_canada Member

    Joined:
    Feb 13, 2005
    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
  3. Hoghead

    Hoghead Member

    Joined:
    Jul 10, 2002
    Messages:
    184
    Likes Received:
    0
    Just another fine product from Botchmann.
  4. ross31r

    ross31r Member

    Joined:
    Jul 6, 2004
    Messages:
    329
    Likes Received:
    0
    why did you get the bachmann system?

    Unless it really cheap its not worth it! you cant expand it, the decoders are old technology and the control station wont operate half as well when compared to more advanced systems. If your going to go DCC go with Lenz - they are leaving everyone behind in technology terms and there old system is what the NMRA standard were based around.
  5. MasonJar

    MasonJar It's not rocket surgery

    Joined:
    Oct 31, 2002
    Messages:
    5,724
    Likes Received:
    0
    Elwood...

    Sounds like it could be electrical - is the decoder installed? I know it is a silly question, but the noise you are describing sounds like the noise my Digitrax Zephyr makes when running an "analog" (non-decoder equipped) loco.

    There are settings that can be adjusted (depending on decoder) that may minimize any "normal" buzzing. Chack your decoder and controller manuals.

    If these solutions don't work - take the system back, since it is new. Get a replacement, and/or ask the store for a demo before you take it home.

    If nothing works, perhaps you should look into another system, as ross31r suggested.

    Andrew
  6. green_elite_cab

    green_elite_cab Keep It Moving!

    Joined:
    Apr 4, 2005
    Messages:
    1,943
    Likes Received:
    0
    i don't know if its just me, but those standard bachmann locomotives, and even the Spectrum one, make a large buzzing noise, atleast on my layout. i don't have dcc, and theonly train with a decopder i have is a lionel challenger.

    i hear that the decoders reduce this buzzing of the motors, but i think your buzzing is just normal motor buzzing. you could probalby check your locomotive if it need to be lubed. as for everythign else, i have no clue, the others no more about DCC than i do.
  7. elwood

    elwood New Member

    Joined:
    Jun 26, 2005
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    It only does this in DCC mode. If I run it with a DC power pack, the noise goes away, it almost runs silently
  8. stuart_canada

    stuart_canada Member

    Joined:
    Feb 13, 2005
    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    i would post on the bachmann site they will help you sort it out
  9. Gary Pfeil

    Gary Pfeil Active Member

    Joined:
    May 8, 2001
    Messages:
    2,594
    Likes Received:
    0
    To repeat what David said, it sounds like you are running the loco on DCC without a decoder (analog, address 0) The buzz is normal in this case. It is the sound of the motor reversing direction however many times the polarity changes per second. When you accelerate, one polarity starts to dominate, so the buzz lessens. You didn't reply to whether or not the loco in question has a decoder installed, does it?
  10. elwood

    elwood New Member

    Joined:
    Jun 26, 2005
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    The loco im talking about came with the Ez command....it was one of those package deals....Ive had the loco apart, definately has a decoder.