Atlas VO-1000

Discussion in 'N / Z Scale Model Trains' started by woodone, Oct 21, 2007.

  1. woodone

    woodone Member

    Joined:
    Feb 7, 2007
    Messages:
    377
    Likes Received:
    0
    Hi outhere.:wave:
    Anyone have a Atlas VO-1000?
    I just got one, was waiting to get a new decoder for it, but I thought that I would run it on DC today to see how it would perform.
    WOW!!! The noise this thing makes is unbelievable.:cry:
    Just wondering if the is normal or if I have a bad unit.
    I have not installed the handrails yet, as I think it is going back where it came from.

    Thanks in advance.
  2. cnw1961

    cnw1961 Member

    Joined:
    Jan 8, 2006
    Messages:
    936
    Likes Received:
    0
    I have an Atlas VO-1000. Though I have not run it for some years now (because I switched to HO), as far as I can remember, it did not make more noise than my Atlas GP40 or GP7.
  3. w8jy

    w8jy Member

    Joined:
    Mar 21, 2007
    Messages:
    144
    Likes Received:
    0
    I have had an Atlas VO-1000 for about 5 months. Mine came DCC equipped with a decoder. Mine has a very low noise level, and is a nice running little switcher.
  4. Nomad

    Nomad Active Member

    Joined:
    Sep 26, 2006
    Messages:
    1,634
    Likes Received:
    0
    It will be noisier without the decoder.

    Loren
  5. myltlpny

    myltlpny Member

    Joined:
    Feb 18, 2007
    Messages:
    246
    Likes Received:
    0
    I don't have a decoder in mine, but the noise level doesn't seem to be too bad. I imagine with time it will quiet down as it gets broken in.
  6. woodone

    woodone Member

    Joined:
    Feb 7, 2007
    Messages:
    377
    Likes Received:
    0
    The unit I have was going to get a DCC decoder. I always test run any locomotives before I install DCC. I like to know how well they operate on DC before I make the converson.
    The noise on this unit has me rethinking the DCC install.
    I don't think that I have ever heard a locomotive make this loud of noise. It makes noise even with the shell removed, and more when it is on.
    I think that the unit is defective. :curse:
    I have more than one Atlas (GP35s-GP40s-GP7s) unit and they are all are very quite. Some you have to look to find the locomotive on the layout as you can't hear them.
  7. TrainNut

    TrainNut Ditat Deus

    Joined:
    Sep 15, 2004
    Messages:
    1,810
    Likes Received:
    0
    Is it as noisy as that GP-7 of mine you were working on? I hope you did not buy it from your place of employment... no returns, no refunds!!! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
  8. woodone

    woodone Member

    Joined:
    Feb 7, 2007
    Messages:
    377
    Likes Received:
    0
    This one makes the GP-7 sound like a quiet mouse in a church.sign1
    And no I got it somewhere else. I just hope they make good on this one, as is very bad.