atlas n gp-38 decoder installation

Discussion in 'DCC & Electronics' started by rksstl, May 22, 2004.

  1. rksstl

    rksstl Member

    Joined:
    May 24, 2003
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    I'm getting ready to install a digitrax 163AO decoder do I need to put tape under the decoder. I've heard some say you have to so you don't let the smoke out of the decoder. Anyone install one yet?
  2. cidchase

    cidchase Active Member

    Joined:
    May 15, 2002
    Messages:
    1,640
    Likes Received:
    0
    Hi rich,
    My understanding is that the tape is only for insulation between the decoder
    and metal parts of the frame or loco. If the decoder is in shrink tubing I would
    say the tape is not needed. :) :) :)
  3. RailRon

    RailRon Active Member

    Joined:
    Nov 23, 2002
    Messages:
    1,665
    Likes Received:
    0
    I second what Cid said.

    If the decoder is completely (!) wrapped in shrink tubing there's no need for additional insulation.
    But if there is some bare metal showing (on a wire harness or even a printed circuit board), always add a piece of tape between the decoder and the (metal) frame. This should be true for any loco in any scale.

    Ron
  4. rksstl

    rksstl Member

    Joined:
    May 24, 2003
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Thanks Ron & Cid got it installed. Thought I post a photo of finished job. Next I'll have to figure out the new digital camera ;)

    Attached Files:

  5. leghome

    leghome Member

    Joined:
    Dec 21, 2000
    Messages:
    69
    Likes Received:
    0
    Rich
    Did you have any trouble installing the decoder. I just finished 2 B23-7's with no problem. The GP-38 though is a different story. The same decoder for both locos but ht GP decoders seem to be a little to wide to let the frame meet back up after installation causing the trucks to bind. These are my first decoder installations.
  6. rksstl

    rksstl Member

    Joined:
    May 24, 2003
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    No went right in place. I've installed the smae decoder in 2 SD 35's with good results.
  7. leghome

    leghome Member

    Joined:
    Dec 21, 2000
    Messages:
    69
    Likes Received:
    0
    Got a reply from Digitrax today and they told me to carefully file the area where the decoder does not fit.